In Nederland hebben 260.000 mensen dementie. Ruim 10 procent van deze mensen is van niet-Westerse afkomst. Helaas hebben Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers vaak weinig kennis van dementie. Ook blijkt dat het gesprek over dementie moeilijk op gang komt. 
Gerontoloog Nienke van Wezel & Gözde Duran van Alzheimer Nederland vroegen mij om een voorlichtingspakket te ontwikkelen. Dit video-pakket bestaat uit 5 hoofdstukken van elk zo’n 25 minuten lang. 
Elk hoofdstuk bestaat uit fragmenten uit televisie-uitzendingen, interviews en ander relevant materiaal. Deze fragmenten gaan meestal over de ervaring die Turkse of Marrokaanse Nederlanders hebben met hun naaste die de ziekte van Alzheimer hebben. Elk hoofdstuk beantwoord andere vragen over de ziekte, zoals “Wat is dementie?” of “Hoe zorg ik voor iemand met dementie?”  Het pakket is uitgebracht in 3 talen (Turks, Arabisch & Nederlands).
"Het meest prettige vond dat Paul actief meedacht, ook inhoudelijk. Ook was hij enorm flexibel. Die twee eigenschappen hebben er onder andere voor gezorgd dat de samenwerking prettig en succesvol was."​​​​​​​
Gözde Duran - projectleider Alzheimer Nederland tot december 2015
Later ontwikkelde ik samen met gerontoloog Nienke van Wezel en Gözde Duran van Alzheimer Nederland ‘SignaLeren’, een online test voor Turkse en Marokkaanse mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wanneer zij zich zorgen maken over geheugen en gedrag, kunnen zij samen met een hulpverlener de filmpjes bekijken en de vragen invullen. Voor deze online tool maakte ik de video’s samen met Fikret Koç als cameraman.

Signaleren Demovideo: https://www.youtube.com/watch?v=qLuRn9N-U6s
http://signaleren.alzheimer-nederland.nl/
Back to Top